profizmus. empátia. szakértelem.

Vastagbél daganat A-tól Z-ig, avagy polipoktól a műtétig

Kezdetben még polip

Egészséges vastagbél nyálkahártya daganatos elfajulásához általában több évre van szükség. A daganat kialakulását leggyakrabban polip megjelenése, majd ennek elfajulása előzi meg. Idejében polipként felismert vastagbél elváltozások még a daganat kialakulása előtt kezelhetők megelőzve ezzel a vastagbélrák kialakulását.

Korszerű szűrővizsgálatok

A polipok és daganatok kezdetben nem okoznak figyelemfelkeltő tüneteket, kimutatásuk szűrővizsgálatokkal lehetséges, mint például széklet- és vérvizsgálat. A korai felismerésben kiemelt fontossága van ezeknek a szűrővizsgálatoknak.

  • Székletvér vizsgálat immunológiai módszerrel (iFOBT)

Ez az eljárás a polipok vagy daganatok által okozott kis mennyiségű, láthatatlan -úgy nevezett okkult- vérzést mutatja ki a székletben. Az eljárás olcsó, székletmintából akár otthon is egyszerűen elvégezhető, érzékenysége elfogadható, bár a vastagbél jobb oldalán elhelyezkedő vérzésforrásoknál kissé megbízhatatlan. Hátránya továbbá, hogy nem specifikus a polipokra és daganatokra, így bármilyen vérzés pozitív eredményt adhat.

  • Enzim kimutatáson alapuló székletvizsgálat (M2-PK, FC)

A polipokat és daganatokat alkotó sejtek nagy koncentrációban termelnek bizonyos enzimeket. Ilyen enzimek az M2 piruvát kináz (M2-PK) és a calprotectin (FC), amik székletből speciális tesztekkel kimutathatók. A tesztek specifikusak daganatokra, polipokra és gyulladásokra, érzékenységük megfelelő, főleg, ha az előbb említett székletvér vizsgálatokkal kombináltan alkalmazzuk, (pl: iFOBT + M2-PK), és az ára is megfizethető.

  • DNS alapú tesztek

A költségesebb vizsgálatok közé tartoznak azok a tesztek, amik a daganatokra jellemző DNS töredékeket mutatják ki a székletben, immunológiai módszerekkel (FIT-DNA). A vizsgálat egyszerűen elvégezhető, de nagyon drága, és érzékenysége nem sokkal jobb az egyéb széklet vizsgálathoz képest.

  • Vérvizsgálat (mSEPT-9)

Viszonylag új, még nem széles körben elfogadott szűrési módszer a Septin-9 gén metilált változatának kimutatása vérből. A gén metilált változata nagy mennyiségben található meg a vastagbél daganatos sejtjeiben, és megjelenik a véráramban is. Érzékenysége és specificitása ígéretes, de a jelenleg érvényes irányelvek még nem alkalmazzák rutinszerűen. Polipok kimutatására nem alkalmas.

A tünetek megjelenése

A daganatok méretnövekedésével párhuzamosan jelennek meg az első tünetek, mint a puffadás, hasi görcsös fájdalom, szabad szemmel látható vérszékelés, székelési szokások megváltozása (hasmenés és székrekedés váltakozása), fogyás, étvágytalanság, vérszegénység. A daganat további növekedése bélelzáródáshoz vezethet.

Fenti tünetek esetén javasolt orvoshoz fordulni és kivizsgálást kezdeni.

Vastagbél tükrözés

Kivizsgálás során a vastagbél állapotának felmérésre vastagbél tükrözést (colonoscopia) végzünk. A vizsgálat során láthatóak a vastagbél nyálkahártyájának elváltozásai, a polipok és rákelőző állapotok, valamint a daganatok is. Vizsgálat során szövettani mintavétel történik a daganatgyanús elváltozásokból, illetve lehetőség van a rákelőző elváltozások, polipok teljes eltávolítására is, megelőzve ezzel a vastagbélrák kialakulását. Daganat esetén a tükrözés során felmérhető a daganat által okozott esetleges szűkület mértéke is.

További kivizsgálás

Amennyiben a vizsgálat során vastagbélrák igazolódik, melyet a szövettani mintavétel is megerősít, úgy a daganatstádium besorolásához mellkas-has-kismedencei CT vizsgálatot, valamint végbélrák esetén kismedencei MRI vizsgálatot végzünk. A vizsgálatok célja a daganat helyi kiterjedésének és környező szervekhez való viszonyának megállapítása, valamint az esetleges távoli áttétek kimutatása.

Fenti vizsgálatokat követően több szakemberből álló csapat (Onko-team) dönt a további kezelésről.

Kezelési lehetőségek

Kedvező esetben, korai daganatok esetében általában műtéti eltávolítás javasolt. Ma már ezeknek a műtéteknek a nagy hányada hasi metszés nélkül, laparoszkópos úton elvégezhető.

Helyileg előrehaladott távoli áttétet nem adó esetekben leggyakrabban előkezelés (kemoterápia és/vagy sugárkezelés) szükséges a daganat megkisebbítésére és a sikeres eltávolítás feltételeinek megteremtésére.

Távoli áttéteket adó esetekben a kezelés alapja leggyakrabban a kemoterápia, műtéti ellátás általában csak a daganat szövődményeinek elhárítására (uralhatatlan vérzés, bélelzáródás) válhat szükségessé.