profizmus. empátia. szakértelem.

A vastagbél daganatok kezelésében központi szerep jut a sebészetnek. Korai stádiumban a műtét önmagában teljes gyógyulást eredményez, de előrehaladottabb esetekben is a komplex kezelés legfontosabb eleme. 

A korszerű onkológiai műtét során eltávolításra kerül a daganatos vastagbélszakasz megfelelő biztonsági szélekkel, valamint az érintett bélszakaszt ellátó nyirokcsomók és nyirokerek láncolata. A bél folytonosságát kézi varratokkal vagy speciális varrógépekkel állítjuk helyre, ezt hívjuk anasztomózisnak.
Attól függően, hogy a daganat a vastagbél mely szakaszán helyezkedik el, végezhetünk jobb vagy bal oldali vastagbél eltávolítást (jobb vagy bal hemikolektómia), szigmabél vagy végbél reszekciót, ritka esetekben teljes vastagbél eltávolítást (totál kolektómia). 

A végbéldaganatok esetében az elhelyezkedéstől függően a műtét során átmeneti, vagy ritkább esetekben végleges bélkivezetésre (sztóma) is szükség lehet, és a műtétet sok esetben sugárkezelés előzi meg. Végleges bélkivezetést csak akkor alkalmazunk, ha a gyógyulás érdekében ez feltétlenül szükséges.

A vastagbél műtéteinek fő kockázata a mesterségesen készített bélvarratok gyógyulási zavara, elégtelensége. A bélvarrat elégtelenség (anastomotic leakage) a vastagbél területén kb 3%-ban, a végbél esetében 6-8%-ban fordul elő a nagy nemzetközi vizsgálatok adatai alapján. 

Csapatunk a műtétek 90%-a hasi metszés nélkül, laparoszkópos úton végzi, így csökken a műtét utáni fájdalom, kisebb a sebfertőzés és a sérv kialakulásának kockázata, és gyorsabb a felépülés.

A laparoszkópos vastagbél műtétek terén kimagaslóan nagy tapasztalattal rendelkezünk, az országos esetszámok több mint 6%-t mi végezzük, ez évi közel 300 műtétet jelent.

A laparoszkópos vagy ‘kulcslyuk sebészeti’ technika a 90-es években indult útjára, azonban a vastagbél daganatok műtéteinél 2000-ben nyert polgárjogot, egy nemzetközi klinikai vizsgálatot követően, mely bizonyította az eljárás biztonságosságát.

Azóta az eljárás világszerte elterjedté vált, a korszerű vastagbél sebészeti munkacsoportok esetében a műtétek 80-90%-a laparoszkópos technikával történik.

A műtét során a hasüreget CO2 gázzal felfújjuk, ami biztosítja az eszközök mozgásához szükséges teret. Ezt követően négy apró 5-10mm-es metszésen keresztül csőszerű munkacsatornákat, ún. trokárokat vezetünk a hasüregbe, ezeken keresztül helyezzük be a nagy felbontású kamerát, a speciális fogókat, ollókat, ér-lekötéseket és égető eszközöket.

A daganat által érintett vastagbél szakasz és a hozzá tartozó erek és nyirokcsomók eltávolításra kerülnek, a belet egy 3-4 cm-es metszésen keresztül emeljük ki a hasüregből.

A metszés a köldök fölé, a bal alhas területére vagy a ‘bikini’ vonal alá kerül.

A bél folytonosságát vagy speciális varrógépekkel vagy kézi varratokkal állítjuk helyre.

Mivel nincs nagy méretű hasi metszés, a fájdalom sokkal kisebb, kevesebb a sebfertőzés és gyorsabb a felépülés.

A műtét után néhány órával lehet folyadékot fogyasztani, és másnap már egy könnyű ebéd is elfogyasztható.

Jóindulatú végbél polipok és korai stádiumú végbéldaganatok esetén bizonyos esetekben  végbélen keresztüli speciális operációs mikroszkóppal végzett teljes fali kimetszés végezhető (TEO, TAMIS). 

A műtét során a bélfalból úgy távolítjuk el a daganatot, hogy a bél folytonosságát nem szakítjuk meg, a végbél ürege nem nyílik meg. Ez a műtét típus egynapos sebészeti ellátásként is végezhető alacsony kockázata miatt. Csapatunk tagja a magyar TAMIS tudományos munkacsoportnak.

A vastagbél divertikulózis során a bélfalon kesztyűujj-szerű kiöblösödések, kis tasakok (divertikulumok) keletkeznek, leggyakrabban a szigmabél területén.

A nyugati társadalmakban 60 éves kor felett a népesség több mint 50%-t érinti ez a betegség, kialakulásában a rostszegény étrend, a székrekedés és a mozgásszegény életmód játszik szerepet.

A divertikulózis az esetek egy jelentős hányadában tünetmentes, és így semmilyen teendőt nem igényel.

A leggyakoribb szövődmény az apró tasakok gyulladása (divertikulítisz) és vérzése. Ez lehet enyhe, de akár bélperforációval, tályog képződéssel és hashártyagyulladással is szövődhet.

Egyszerű, nem komplikált gyulladás esetén antibiotikum kezelés javasolt. 

Konzervatív kezelésre nem reagáló, vagy visszatérő gyulladások esetén az érintett bélszakasz sebészi eltávolítása javasolt, lehetőleg gyulladásmentes időszakban. 

Amennyiben komplikált gyulladás lép fel szövődményekkel, a komplikáció súlyosságától függően sürgős műtétre is lehet szükség. Ilyenkor gyakori az átmeneti bélkivezetés, melyet 3-6 hónap múlva lehet megszüntetni. 

A robotasszisztált műtét olyan speciális technológiát használ, amely növeli a sebész kezének precizitási képességeit. Lehetővé teszi a sebészek számára, hogy a nehezen hozzáférhető területeken kis bemetszéseken keresztül végezzenek beavatkozásokat. A robotasszisztált műtéti technológiát a sebészek nemzetközi központokban sajátítják el, és csak itt szerezhetik meg az ehhez szükséges minősítést is.

A Colorectal sebészei da Vinci robot tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Egyes vastagbél vagy végbél műtétek során átmeneti bélkivezetésre -más néven sztómára- van szükség. A kivezetett bél lehet a vékonybél utolsó szakasza (ileostoma), a haránt vastagbél (transversostoma) vagy ritkábban a szigmabél. A sztómák lehetnek ún. kétnyílású vagy ‘loop’ sztómák, ezek zárása és visszahelyezése nem igényli a has megnyitását.

A végállású ún. Hartmann-szituációban felhelyezett sztómák esetében a hasüreget újból fel kell tárni, és ismételten összevarrni a szétválasztott bélvégeket.

Csapatunk minden típusú bélkivezetés zárásában nagy gyakorlattal rendelkezik.