profizmus. empátia. szakértelem.

Vastagbél műtét utáni rehabilitáció

Közvetlenül a műtét után

A laparoszkópos vastagbél műtétek utáni felépülés- ha minden rendben megy-, mindössze néhány napos folyamat.
A műtét után pár órával már lehet folyadékot fogyasztani, az ágyból ki lehet kelni, az ágy körül rövid sétát lehet tenni. Az első műtét utáni napon már több a séta mint a fekvés, pépes étrendet lehet fogyasztani, és katéter nélkül lehet a wc-re járni, az infúziókat leállítjuk.
A széklet megindulása a harmadik-negyedik napon jellemző, ilyenkor már normál étrend fogyasztható, sem infúzió, sem vénás gyógyszer nem szükséges.
A kórházat az ötödik napon lehet általában elhagyni, mivel ennyi időt vesz igénybe a belső bélvarratok gyógyulása, és a sebészi komplikációk esélye már nagyon csekély.

Vastagbél műtét utáni széklet

A műtét utáni széklet ritmusa, állaga és gyakorisága nagyban függ a műtét típusától.
Jobb oldali vastagbél eltávolítás után a széklet jellemzően hígabb, gyakran zöldes színű, és jelentkezhet gyakrabban, mint a műtét előtt. Komoly hasmenések nem jellemzőek, étrenddel és esetleg hasmenés elleni gyógyszerekkel (pl. Immodium) a széklet minősége jól befolyásolható, és néhány hét után visszatér egy közel normális állapot.
A fenti tünetek oka, hogy a jobb oldali vastagbél folyadék visszaszívó funkciója kiesik, így hígabb széklet jut a végbélhez.
A bal oldali vastagbelet és szigmabelet érintő műtétek általában nem okoznak jelentős változást a székelési szokásokban, de kissé gyakoribb székürítés előfordul.
A székletre a végbél műtétek vannak a legnagyobb hatással. Mivel ezeknél a műtéteknél a végbél egy része eltávolításra került, a székelési inger és a székletürítés törvényszerűen zavart szenved. Minél több végbél kerül eltávolításra, annál súlyosabbak lehetnek a tünetek.
A tünetegyüttest ‘mély, anterior rezekciós szindróma avagy LARS’ néven ismeri a szakirodalom, és jellemzője a gyakori (akár napi 10-20x) kis mennyiségű székürítés (ún. fragmentáció), a parancsoló székelési ingerek és az enyhe fokú széklettartási nehézségek.
A tünetek az idő előrehaladtával enyhülnek, gyógyszeres kezeléssel és diétás módosításokkal jelentősen csillapíthatók.
Az esetek többségében a LARS tünetei enyhék, súlyos esetek ritkán fordulnak elő.
A végbélműtétek egy része átmeneti vagy végleges bél kivezetéssel (sztóma) történik, ilyenkor vékony- vagy vastagbél kerül kihelyezésre.
Vékonybél sztóma esetén naponta 0,5-1L híg, zöld vékonybéltartalom ürül, ami nagyon érzékeny az étrendre, komoly folyadékvesztést és kiszáradást okozhat, ezért szoros figyelmet igényel.
Vastagbél sztóma esetén kenőcsös széklet ürül naponta 2-4 alkalommal, a hasmenés és kiszáradás kevéssé jellemző.

Vastagbél műtét utáni étrend

Egy vastagbél műtétet követően az operált bélszakasz működése nem teljes értékű, amely miatt az emésztés sem működik száz százalékosan. Ekkor fontos a jól felépített, egyénre szabott étrend elsajátítása, valamint betartása, melyben minden esetben érdemes dietetikus segítségét kérni.
Az étrend első időszakában törekedni kell a viszonylag rostszegénységre, valamint a fűszer- és zsírszegény étrend betartására. Az étrend célja a frissen operált terület tehermentesítése a jobb felépülés és sebgyógyulás érdekében. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a műtétet követően szigorú étrendi korlátozások vonatoznak a páciensre, ugyanakkor a korai és későbbi szövődmények elkerülése miatt a javasolt étrend követése elengedhetetlen.
A műtéti terület gyógyulási folyamatával egy időben az étrend folyamatosan bővíthető lesz pár hét elteltével, először nyers zöldség- és gyümölcsfélékkel (kivétel az olyan aprómagvas gyümölcsök, mint például a málna vagy eper), valamint fokozatosan bevezethetővé válnak a zsírdúsabb tejtermékek és húsfélék. Ez a folyamat jellemzően 4-6 hetet vesz igénybe, az
egyéni tolerancia figyelembevételétől függően.
A vastagbélműtétet követően hosszútávon érdemes törekedni a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrendre, mely előnyben részesíti a zsírszegény felvágottak, húsfélék, valamint tejtermékek fogyasztását, valamint a napi több alkalommal történő zöldség- és
gyümölcsfogyasztást.

Lábadozás és élet vastagbélműtét után

A kórházból való távozás után otthon pár hétig érdemes kímélő életmódot folytatni, tartózkodni a komoly fizikai munkától, emeléstől, erőlködéstől.
A műtéti sebeket varratszedésig vízhatlan sebtapasszal érdemes fedni, így lehet gond nélkül zuhanyozni. Az étkezésben mindig a dietetikus tanácsát érdemes követni, általánosságban könnyű, rostdús ételek és bő folyadék fogyasztása javasolt.
A sport és a mozgás – különösen laparoszkópos műtétek után – nem tilos, kocogni, kerékpározni a műtét után 2 héttel lehet, varratszedés után pedig az úszás is engedélyezett.