profizmus. empátia. szakértelem.

Vastagbél daganat műtétek

A vastagbél daganatok kezelésében központi szerep jut a sebészetnek. Korai stádiumban a műtét önmagában teljes gyógyulást eredményez, de előrehaladottabb esetekben is a komplex kezelés legfontosabb eleme. 

A korszerű onkológiai műtét során eltávolításra kerül a daganatos vastagbélszakasz megfelelő biztonsági szélekkel, valamint az érintett bélszakaszt ellátó nyirokcsomók és nyirokerek láncolata. A bél folytonosságát kézi varratokkal vagy speciális varrógépekkel állítjuk helyre, ezt hívjuk anasztomózisnak.
Attól függően, hogy a daganat a vastagbél mely szakaszán helyezkedik el, végezhetünk jobb vagy bal oldali vastagbél eltávolítást (jobb vagy bal hemikolektómia), szigmabél vagy végbél reszekciót, ritka esetekben teljes vastagbél eltávolítást (totál kolektómia). 

A végbéldaganatok esetében az elhelyezkedéstől függően a műtét során átmeneti, vagy ritkább esetekben végleges bélkivezetésre (sztóma) is szükség lehet, és a műtétet sok esetben sugárkezelés előzi meg. Végleges bélkivezetést csak akkor alkalmazunk, ha a gyógyulás érdekében ez feltétlenül szükséges.

A vastagbél műtéteinek fő kockázata a mesterségesen készített bélvarratok gyógyulási zavara, elégtelensége. A bélvarrat elégtelenség (anastomotic leakage) a vastagbél területén kb 3%-ban, a végbél esetében 6-8%-ban fordul elő a nagy nemzetközi vizsgálatok adatai alapján. 

Csapatunk a műtétek 90%-a hasi metszés nélkül, laparoszkópos úton végzi, így csökken a műtét utáni fájdalom, kisebb a sebfertőzés és a sérv kialakulásának kockázata, és gyorsabb a felépülés.

A laparoszkópos vastagbél műtétek terén kimagaslóan nagy tapasztalattal rendelkezünk, az országos esetszámok több mint 6%-t mi végezzük, ez évi közel 300 műtétet jelent.